Blog


XXL ili tisak velikog formata

Pamtim iz dana kada sam bio mlađi razgovore svojih roditelja i njihovih prijatelja. Oni su se pak prisjećali svojih mladalačkih odlazaka u inozemstvo i svi su priznali kako su po velikim plakatima - mega reklama uz ceste „napajali oči“ i znali kako su „vani“. Pa je i tako i meni ostala ta fascinacija velikim plakatima. Makar su i u nas u međuvremenu postali svakodnevica. Baš kao i tisak velikog formata.

A znate li da u kategoriju velikog tiska spada svaki tisak koji je veći od a4 formata? No što je u njemu tako fascinantno? Vjerojatno to što omogućava vidjeti poruku, zamijeti reklamu iz daljine. Ili dok ste u pokretu. No i to što su se veliki plakati počeli pojavljivati i na zanimljivim, gotovo ludim lokacijama, na fasadama visokih zgrada, cestovnim nadvožnjacima, vrhovima zgrada... U konačnici samo veliki i ozbiljni oglašivači se pojavljuju na velikim reklama.

No ako je velika reklama je bolja od male, kako onda objasniti paradoks da s jedne strane imamo velike reklame sa zgrada ili uz autoceste, a s druge strane životna komunikacija se preselila na mobitele koji imaju male zaslone, manje od kompjutora ili tablet uređaja. Pa su na njima onda i male reklame. Vjerojatno jer su mobiteli uvijek uz nas.

A reklame velikog formata gledaju na nas sa svih strana, tako da nam to dođe na isto...

No, i mi u tvrtki Ante Mate nekako s posebnim zadovoljstvom radimo pripremu i tisak oglasa velikog formata. Jer i mi se onda dokazujemo kao veliki igrači. A to i jesmo, naime veliki broj velikih reklama u našem gradu (ali ne samo u Osijeku) je izašao s naših printera.

Možda će i moja djeca biti fascinirana pričama moje generacije o tome kako smo uživali kreirati i proizvoditi reklame velikog formata. Možda doista ima istine u onome „veličina je važna“.

Ante,