Blog


TISAK (PRINT) na MAJICE

Tisak na majice nije jednostavan kako se na prvu čini, postoji nekoliko osnovnih tehnika, a ako ste jedan od zahtjevnijih kupaca nije loše da znate nešto o tisku ili printu na majice.

Znači, natpise i motive na vaše majice mi možemo otisnuti u više tehnika:

1.FULL COLOR DIREKTNI PRINT NA MAJICE

Prednosti ove tehnike su mogućnost tiskanja samo jedne majice bez ogromnih troškova pripreme. Također je moguće tiskati full color sliku, što je izuzetno bitno kod konačne cijene. Ono što je meni osobno najbolje kod ove tehnike je to što boja direktno ulazi u tkaninu i nemaš osjećaj da se znojiš samo na tom mjestu gdje je slika kao kod tehnike gdje se lijepi preslikač. Mana je ta što te boje nisu izdržljive kao kod sitotiska te je samo ulaganje u kupovinu printera izuzetno skupo. Još se samo može naglasiti da postoje printeri koji mogu printati i na crne majice. To znatno komplicira stvari, iz razloga što se prvo mora nanijeti bijela boja, a tek onda se printa željeni vizual. Još samo da kažem da majica nakon tiska ide pod peglu da se boja zapeče. Najpogodniji je za tisak na pamučne majice, za poliester ne.

2.TERMO-TISAK

Prednosti termo tiska su malo startno ulaganje (pod ovim mislim da termo preslikač može uzeti svatko i s peglom ga prenijeti na majicu) i jednostavnost izrade ako kupac ima skromne zahtjeve. Za razne printere postoje originalni termo preslikači (ovisno o majicama na koje se vizual stavlja: pamuk, poliester...) koji se mogu otprintati na običnom kućnom printeru. Mi koristimo termofolije za laserski tisak (ali jako jako rijetko) te folije za solventni tisak (print-cut) i folije koje se samo kataju (režu). Katane folije se koriste najčešće za tisak na dresove iz razloga što se tu uglavnom radi o imenu koji se stavlja na leđa (i to ime je u jednoj boji). Print-cut tehnika se uglavnom kotisti za logotipe koji se sastoje od više boja.

3.SITOTISAK

Sitotisak je namijenjen za tisak velikih količina majica sa identičnim uzorkom. Kada govorimo o velikoj količini onda je to preko 50-100 majica. A ako se radi o još više majica (500....1000....100000 komada) onda uvijek ide tehnika sitotiska. Sitotisak ima samo jednu manu (po meni), a to je cijena prvog otiska koji može ići i do 500,00 kuna. Svaki slijedeći otisak iznosi 3-15 kuna. Sve ostalo je na strani sitotiska. Trajnost takve vrste tiska je gotovo viječna te pod prstima nemaš onaj loš osjećaj preslikača. Još samo da kažem da ipak moraš biti stručnjak da bi radio kvalitetno sitotisak (to je još jedna mana).

Ako se želi vidjeti kako ove tehnike tiska izgledaju na majicama slobodno možete doći kod nas u NAMU i sve ćemo vam objasniti.

To vam je to.

AJ bok