Blog


Pozivnice ili „odvest ću te na vjenčanje“

„Nešto ne čujem u posljednje vrijeme svatovske sirene“, kaže mi neki dan kolega s posla. Podsjetih ga kako je vrijeme korizme i da ih do kraja mjeseca i neće biti ... A kad smo već kod svatova, pa i ja baš nešto u posljednje vrijeme nisam bio u svatovskim zabavama – doduše moja generacija se uglavnom poženila, sada uglavnom idemo po krstitkama ili pak prvim pričestima. Roditelji su pak sve češće po sahrana... svako vrijeme nosi svoje.

Nego, koji vama izrazi prvo padnu na pamet kad se spominju vjenčana zvona? Jedan je sigurno onaj legendarnog Miše i njegovi stihovi odvest ću te na vjenčanje... mojim roditeljima kažu draži im je onaj iz Malog mista - kada Bepina pita doktor Luigia – „A kaš me vodit prid oltar?“ Pa dojmljiv je i spot „Gunsa“ iz „November Raina“... no dobro moglo bi se u nedogled nabrajati, svatko ima svog favorita.

No velim u vremenu smo korizme a najviše mojih prijatelja u ovoj dobrovoljnoj pokori odreklo se konzumacije alkohola (premda nitko od njih nema problema s prekomjernom konzumacijom), siguran sam da i vi znadete bar jednu takvu osobu. I još samo jedna rečenica – jedan prijatelj se odrekao gledanja nogometnih utakmica... A ja? Ja sam si dao u zadatak biti više s obitelji, baviti se biznisom je zarazno, stalno se bojiš da nešto ne propustiš, da će ti izmaknuti koja kuna... No nije smisao ovog kuknjava ...

No, bez obzira što smo u Korzimi, to ne znači da se budući mladenci ne pripremaju za svatove. Jedan od prvih koraka, nakon što utvrde datum i mjesto svoga slavlja je – pravljenje pozivnica. A tu smo vam mi "kod kuće". Doduše ne ostavljaju nam previše prostora. Dolaze s utvrđenim tekstom, izborom fonta, pa čak i izzgledom . S nama, a mi smo ako treba podsjetiti tvtka Ante Mate, dogovaraju se pak o vrsti i kvaliieti papira na kojemu će se tiskati, tiraži, i o obliku izgleda pozivnica. Danas po tom pitanju doista nema granica. A mi smo prikupili zanimljivu kolekciju pozivnica, pa ako u Zagrebu postoji muzej Prekinutih veza, mi bismo mogli osnovati muzej Započetih veza. Nadamo se sretnih i dugotrajnih... Odnosno kako se to kaže na samom činu vjenačnja "i u dobrom i u zlu..."

Ante, u Osijeku 16. ožujka