Blog


Oslikavanje vozila (po moderno - CAR WRAPPING)

Kao što sama riječ kaže (ovo mi je najdraži početak uz „kada govorimo o...“) pri oslikavanju vozila mislimo na oslikavanje vozila (uuuuuu ovo je genijalno smišljeno) ali ne oslikavanje s nekakvim bojame već sa ljepljenjem folije.

Za početak ćemo reć da postoje dva načina oslikavanja vozila:

1. Oslikavanje vozila rezanom (cutanom – katanom) folijom

2.. Oslikavanje vozila printanom folijom

Razliku ćete najbolje primjetiti na slikama, ali evo i riječ dvije u pisanom obliku. Rezana iliti katana folija počela se koristiti prije više od 15 godina.

Kod rezane folije posebnost je ta što folija dolazi u boji i cijela rola folije je takva te se s CNC rezačem izrezuju slova ili logotipi. U budućnosti ćemo snimiti filmić kako se folija reže i čisti zato što mnogim ljudim nije jasno kako sve to finkcionira. Nedostatak rezane folije je što je teško kombinirati nekoliko boja (dok je full color nemoguće) te sužen izbor kreativnog izražaja, dok su prednosti veća trajnost folije (ne blijede na suncu i teže se odljepljuju od printane folije) te puno jeftiniji strojevi koji pomažu pri izradi. Postoji cijeli niz boja koje se koriste (mi čak u našoj firmi imamo više od 30ak boja u svakom trenutku), na tržištu postoji zasigurno više od 100 nijansi svakakvih boja.

Kod printane folije može se isprintati boja koja god se želi ili bilo kakva slika (šta god se poželi). Mali je problem taj što ta isprintana boja blijedi na suncu i na kiši (ali čak i nije problem – jer te boje izdrže bez problema više od 5 godina – a nakon pet godina možeš ponovo izlijepiti kombi ako ga prije ne slupaš...). Također je problem što su kvalitetni printeri skupi odnosno znatno skuplji od rezača koji se koriste za rezanje folije.

Šta god mislili i o jednom i o drugom (mi imamo naravno i rezače – katere i printere) sve više i više se koriste printeri iz razloga što onda vaše ideje i kreativnost mogu biti realizirane u potpunosti.

Još par stvari o vrstama folije. Najjeftinije su monomerne folije – koriste se za lijepljenje na ravne površine, trajnost im je do 3 godine (govorim o trajnosti na kiši i na suncu i snijegu...). Druga vrsta je polimerna folija – koristi se za blago zakrivljene folije – trajnost im je do 5 godina. I treća vrsta je cast folija. Koristi se za zakrivljene površine i cjelokupno oslikavanje vozila. Trajnost je do 9 godina. U pravilu garancija se daje najviše na tri godine, ali tu veliku ulogu igra pranje vozila, tako da je uvijek škakljivo pričati o garanciji. Još samo da naglasim, da bi se vozilo u cijelosti presvuklo u foliju mora se imati dosta znanja i iskustva kako bi konačni „paket“ izgledao odlično.

Neke od najpoznatijih brendova kod folija su Orajet, Avery, Mactac, 3M i Hexis.

To je to.

Za sva pitanja možete nam se obratiti. 098 172 5704

Aj bok.